Kvinnors Hälsa – Vad jag önskat jag vetat mycket tidigare!

Start2019-03-07
VenueFolkuniversitetet
Ticket Price150 kr/50 kr för ungdom upp till 18 år.

Jag började banta redan i tioårsåldern och vet varenda vikt jag haft genom åren. Det har varit ett konstant krig mot min egen kropp.   Jag trodde PMS var normalt och att graviditet var enkelt liksom att fertil ålder var förutbestämd och inte påverkansbar. Jag trodde energi och kraft var något som handlade om vilja och att kvinnor och män var lika och reagerade på samma sätt på mat, träning och omvärld. När jag fick sköldkörtelproblem och svullnade upp fick jag höra att det var genetiskt och att det var inget att göra mer än äta medicin. Det liksom så mycket när det gäller kvinnohälsa var inte alls hela sanningen! Det här är ett föredrag jag önskar jag själv fått lyssna på tidigare i min livsresa som kvinna. Då hade jag sluppit säga ”om jag bara vetat”.  

Föreläsningen ger dig en inblick i hur du kan lära dig, dina döttrar och andra kvinnor hur man kan leva i harmoni med sin kropp och skapa största hälsa och lycka i samklang med sig själv. Vad betyder färgen på mensen? Varför är jag så trött? Hur hänger hormonerna ihop med hälsa och välmående? Hur påverkas sexlusten av stress och dåliga kostvanor? Vad är kvinnans hälsohjul? Hur mår jag bättre och blir lyckligare? 

Kvinnor i fertil ålder har en unik hormoniell sammansättning i jämförelse med män, liksom med kvinnor efter klimakteriet. Trots detta har generella riktlinjer för kost och hälsa historiskt utformats utifrån forskning på män. Det har resulterat i att kvinnor i fertil ålder ofta blivit missförstådda, misstolkade och felbehandlade.

Genom att leva i synk med din månatliga cykel, äta den mat som ger dig bäst näring i varje cykelfas och utöva rätt fysisk aktivitet på rätt tid i månaden kan du som kvinna optimera din hälsa, din fysik och hitta balans. Låggradig inflammation, snabbmat och den moderna livsstilen, misstänks vara grund för flera sjukdomar och åkommor vilka övervägande drabbar kvinnor. I en kartläggning och kritisk granskning av forskning på hälsa och ohälsa hos kvinnor i fertil ålder relaterad till kosthållning visade resultatet att kvinnors fertilitet, inträdet av klimakteriet, premenstruella besvär och sjukdomar tycks relaterade till fysiska obalanser och inflammation. Kostens betydelse för fertilitet och hälsa hos kvinnor  är i forskningen tydlig och sammanlagda effekter av nutrienter i kost verkar överträffa enskilda tillskott. Det saknar också biverkningar. 

Föreläsningen ger konkreta verktyg och övningar för att optimera din hälsa. 

Det är dags att sluta kriga mot kroppen och istället värna den kvinnliga energin och styrkan.

TID: 18.30-20.30

Över 18 år
150 kr
Sportlovsextra
Under 18 år
50 kr

Kulturprogram i samarbete med

Details

Event Categories Föreläsning
Kungstensgatan 45, Stockholm